Met plezier terug aan het werk met een loopbaanbegeleider

04/07/2022 Preventie & Vitaliteit
Met plezier terug aan het werk met een loopbaanbegeleider

Terug aan het werk met een loopbaanbegeleider

Bent u al een tijd bezig met uw re-integratie of weet u dat u andere taken of werk wilt uitvoeren dan voor u met verzuim ging? Of gaat u op zoek naar een nieuw baan en weet u niet precies welke baan u wilt? Met een loopbaanbegeleider onderzoekt u welk werk nu echt goed bij u past en waar u met plezier zal werken. Ook kunt u een fris perspectief krijgen op nieuwe mogelijkheden indien u al lang ongeveer dezelfde functie uitvoert. Een loopbaanbegeleider weet goed hoe de arbeidsmarkt er hedendaags uitziet, welke nieuwe banen er bij zijn gekomen en waar u de beste kans heeft een andere baan te krijgen.

2e spoor naar andere werkgever

Vaak wordt een loopbaanbegeleider ingezet wanneer u binnen het tweede spoor traject zit in uw re-integratie. Hierbij wordt u begeleidt naar nieuw werk bij een andere werkgever. Dit kan een lastig proces zijn door verschillende redenen. Bijvoorbeeld wanneer u de motivatie mist omdat u zich niet klaar voelt voor zo’n grote verandering. Of wanneer u nog rouw om het verlies van uw oude baan en uw collega’s gaat missen. Ook kan het moeilijk zijn goed te weten welk werk u moet zoeken. In die gevallen kan een loopbaanbegeleider uitkomst bieden door samen met u dit proces door te lopen en een positieve blik op het proces te nemen.

Het belang van focus op de juiste baan

Indien u niet een realistische blik heeft op een nieuwe baan kan u veel tijd verspillen en veel afwijzingen krijgen. Het kan dan steeds lastiger worden terug te keren op de werkvloer. Ook kunt u steeds teleurgesteld worden omdat uw verwachtingen niet kloppen met de mogelijkheden. Daarom is het belangrijk goed zicht te hebben op welk werk goed bij u zal passen en waar u de meeste werkplezier zult beleven. Ook kan het zijn dat u onbenutte talenten heeft om in te zetten bij werk waar u misschien zelf nog nooit aan gedacht heeft. Om de focus op de juiste baan te krijgen kan de inzet van een loopbaanbegeleider essentieel zijn. Het vinden van een nieuwe baan kan zo zorgen voor nieuwe kansen en leuke veranderingen voor uw toekomst.

Kunnen wij jou helpen?

Tweede spoor, Outplacement, UWV Naar Werk, UWV Werkfit, Arbeidsdeskundig Onderzoek, Loopbaanbegeleiding... alles onder een dak. Natuurlijk kunnen wij jou helpen!
 

Vrijblijvend advies

Wat doet een loopbaanbegeleider?

Start u binnenkort loopbaanbegeleiding en bent u benieuwd wat u kunt verwachten? Een loopbaanbegeleider heeft de taak u te begeleiden naar nieuw werk en een boost te geven aan uw carrière. Hiertoe heeft u samen gesprekken en bestaan verschillende activiteiten en testen die u samen kunt ondernemen. Een loopbaanbegeleider geeft een nieuw perspectief op wat u kunt en welk werk goed bij u past en helpt u met concrete stappen naar een nieuwe functie. 

Wat kunt u verwachten bij loopbaanbegeleiding?

Een loopbaanbegeleider heeft als doel u te helpen naar passend werk. Hoewel werkmethodes kunnen verschillen zijn er een aantal onderdelen die vaak onderdeel van het proces zijn:

  • Beroepstesten: Bent u benieuwd wat uw sterke punten zijn en of u wellicht onbenutte talenten heeft? Met beroepstesten kan u samen met de loopbaanbegeleider uitzoeken welke functies goed bij u zullen passen. Niet alleen de banen waar u goed in zal zijn, maar ook aan welke u veel werkplezier zal beleven. 
  • Sollicitatievaardigheden verbeteren: Volgens onderzoek zijn het niet per se de mensen die het meest geschikt zijn die voor een baan worden aangenomen, maar hebben de beste sollicitanten de beste baankansen. Oneerlijk? Effectief solliciteren is gelukkig gewoon te leren, zeker met de juiste begeleiding en training. Gewapend met goede sollicitatievaardigheden en de skills om een goede kandidaat te zijn bent u een grote stap dichterbij aangenomen worden voor uw gewenste baan.
    • Sollicitatieactiviteiten voorbereiden en ondernemen. Loopbaanbegeleider kunnen met u uw sollicitatiegesprekken voorbereiden 
    • U kunt samen een goed CV opstellen en brieven schrijven
  • Arbeidsmarktoriëntatie: De arbeidsmarkt kan veel veranderd zijn sinds u voor het laatst op zoek ging naar een baan. Een loopbaanbegeleider is goed op de hoogte van de baankansen op dit moment en functies waar veel vraag naar is. 
  • Functieprofiel opstellen: Waar bent u goed in en welke vaardigheden heeft u? Samen met u stelt de loopbaanbegeleider een functieprofiel op waarbij u duidelijk krijgt welke functie goed bij u zal passen.
  • Netwerken: De loopbaanbegeleider heeft veel kennis over verschillende bedrijven en baankansen. Door hun netwerk aan te boren kunt u nieuwe kansen benutten om werk te vinden. Zo ontdekt u nieuwe vacatures, en een connectie kan u een grotere kans geven ergens aangenomen te worden.
  • Bemiddeling: U kunt ook bemiddeld worden naar een nieuwe baan. 

Scholing en cursussen

Het kan zijn dat u voor een nieuwe functie meer vaardigheden moet opdoen. In dit geval kunt u scholing of cursussen volgen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Uw loopbaanbegeleider kan samen met u kijken welke scholing nodig is of bij u zal passen en hoe u samen concrete stappen kunt nemen daartoe. U kunt ook verschillende cursussen volgen zodat u sneller succes heeft. Voor solliciteren kan het bijvoorbeeld helpen beter in uw vel te zitten of andere problemen op te lossen. Merkt u bijvoorbeeld dat u het lastig vindt uw tijd te managen of om te gaan met afwijzing of assertief te zijn? Dit kunt u samen bespreken om oplossingen te verzinnen. 

  • Uw werkgever kan scholing en cursussen financieren om u nieuwe baanmogelijkheden te geven.
  • Een loopbaanbegeleider kan u ook doorverwijzen naar een coach om bepaalde vaardigheden te versterken of als u meer praktisch advies heeft om beter in uw vel te zitten. 

Wat zijn uw verantwoordelijkheden bij loopbaanbegeleiding?

Vraagt u zich af wat uw eigen verantwoordelijkheden zijn bij loopbaanbegeleiding? Volgt u loopbaanbegeleiding bij een re-integratie, dan heeft u altijd te maken met uw verplichtingen rondom het re-integratietraject. Ook al heeft u begeleiding, bij een traject naar nieuw werk moet u zelf ook vaak hard aan de slag. Bij re-integratie is het van belang dat u inspanning levert om dit tot een succesvol resultaat te leiden, en meedenken over uw werkmogelijkheden. Een aantal verplichtingen waar u aan moet denken:

  • Indien u zich niet voldoende inspant bij re-integratie kan UWV u een boete geven in de vorm van het verlagen van uw uitkering.
  • Tijdens re-integratie is het belangrijk dat u regelmatig contact houdt uw werkgever en begeleider.
  • Bij re-integratie is het de bedoeling dat u passend werk aanneemt. Binnen het eerste half jaar van de re-integratie is werk passend wanneer het past bij uw opleiding, werkervaring en uw oude salarisniveau. Na een half jaar moet u ook werk aannemen dat minder passend is.
  • Bent u niet tevreden met de loopbaanbegeleiding? U kunt altijd uw werkgever vragen een nieuwe loopbaanbegeleider in te zetten of een andere dienst. 
Met een loopbaanbegeleider onderzoekt u welk werk nu echt goed bij u past en waar u met plezier zal werken. Ook kunt u een fris perspectief krijgen op nieuwe mogelijkheden indien u al lang ongeveer dezelfde functie uitvoert.

Takeaways

  • Een loopbaanbegeleider wordt vaak ingezet wanneer u binnen het tweede spoor traject zit in uw re-integratie. Hierbij wordt u begeleidt naar nieuw werk bij een andere werkgever.
  • Het is van belang een realistisch beeld te hebben van een nieuwe baan die bij u past. Zo verspilt u geen tijd en energie en weet u wat uw beste kansen zijn op nieuw werk.
  • Een loopbaanbegeleider helpt uw naar nieuw werk met concrete activiteiten als beroepstesten en het leren van sollicitatievaardigheden. 
  • Volgt u loopbaanbegeleiding binnen een re-integratietraject, dan is het van belang aan uw plichten rondom de re-integratie te voldoen. Onder andere als het gaat om de geleverde inspanning en het accepteren van passend werk.

 

Misschien ook interessant

 

Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan uw re-integratie: waar u terecht kunt voor hulp
Re-integratie doet u niet alleen. Sterker nog, uw werkgever speelt een belangrijke rol bij het mogelijk maken van uw re-integratie. Hij heeft hierbij een grote verantwoordelijkheid om u weer aan het werk te helpen. Maar wat als uw werkgever zijn verantwoordelijkheden niet nakomt? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht voor hulp? Lees het in deze nieuwe blog.
Terugkeren in uw eigen functie na ziekte of letsel: wat u moet weten over re-integratie
Na een periode van verzuim op het werk door ziekte of letsel, is het de bedoeling dat u gaat werken aan uw terugkeer naar de werkvloer wanneer u daartoe in staat bent. Hoe dat precies in zijn werk gaat, welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en welke opties er zijn, dat bespreken we in deze blog.
UWV en re-integratie: wat u moet weten als werkgever
Als uw werknemer ziek wordt, bent u als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer tijdens de eerste twee jaar. U krijgt daarbij ook te maken met het UWV. Wat is de rol van het UWV en wanneer komt het UWV in beeld? Dat leest u in deze blog.