Re-integratie op het werk: wat u moet weten en doen

10/02/2023 Preventie & Vitaliteit
Re-integratie op het werk: wat u moet weten en doen

We hebben allemaal weleens dagen dat het wat minder gaat. Veel mensen zullen eens een sombere dag hebben of zelfs een aantal sombere dagen achter elkaar. Op die dagen voelt alles wat zwaarder, is het moeilijker om motivatie te vinden en heeft u weinig energie. Kortom, u voelt zich een beetje ‘depri’. Gelukkig blijft dit meestal maar bij een dag of een paar dagen en ziet de wereld er daarna weer een stuk rooskleuriger uit. Maar wat als dit gevoel aanhoudt en u te maken hebt met een echte depressie? Welke invloed heeft dit op uw leven en op uw werk? En als u uitvalt, hoe keert u dan weer terug naar het werk?

Wat is re-integratie?

De meeste ziekmeldingen duren maximaal twee weken. Vervolgens meldt de werknemer zich beter en keert hij terug naar het werk. In sommige gevallen duurt een ziekmelding echter langer. Er is dan vaak meer aan de hand dan een ‘simpel’ griepje. Werkgever en werknemer moeten samen gaan kijken naar de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Ze gaan hier vervolgens samen aan werken. Dat is re-integratie. Vaak is bij de re-integratie een bedrijfsarts en/of een arbodienst betrokken.

Re-integratie eerste spoor

Re-integratie eerste spoor houdt in dat de re-integratie plaatsvindt bij de huidige werkgever. Eerst zal gekeken worden of en hoe de werknemer de oorspronkelijke functie kan hervatten. Indien dit niet mogelijk is, wordt er gezocht naar een nieuwe of aangepaste functie binnen het bedrijf. Dit kan ook tijdelijk zijn, totdat de werknemer weer in staat is om zijn oude functie weer op te pakken.

Re-integratie tweede spoor

In sommige gevallen blijkt het niet mogelijk om te re-integreren bij de huidige werkgever, omdat deze de werknemer geen passend werk meer kan bieden. Dan kan er worden gezocht naar een plek om te re-integreren bij een andere werkgever. Soms is het een mogelijkheid te re-integreren als zelfstandig ondernemer. Deze vormen van re-integratie noemen we re-integratie tweede spoor. In veel gevallen wordt hierbij een gespecialiseerd re-integratiebureau ingeschakeld om het proces te begeleiden. 

Hoe verloopt het re-integratietraject?

Om het aantal langdurige ziekmeldingen terug te dringen, is de Wet verbetering poortwachter in het leven geroepen. Hierin staat beschreven welke stappen er op welk moment ondernomen dienen te worden door de werkgever en de werknemer, om het re-integratietraject zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Wat zijn de stappen van het re-integratietraject?

Week 1: Ziekmelding

Het stappenplan begint met de ziekmelding van de werknemer bij de werkgever, op de eerste dag van het verzuim. De werkgever moet vervolgens binnen 7 dagen de ziekmelding doorgeven aan de arbodienst. De bedrijfsarts of arbo-arts neemt contact op met de werknemer. 

Week 6: Probleemanalyse

Indien de werknemer na zes weken nog steeds ziek is, heeft deze al een aantal gesprekken met de bedrijfsarts gehad. De bedrijfsarts moet een probleemanalyse maken. Hierin staat vermeld welke problemen de ziekte veroorzaakt voor het werk, welke herstelmogelijkheden er zijn en wanneer de werknemer naar verwachting zal kunnen terugkeren naar het werk. 

Week 8: Plan van aanpak

Aan de hand van de probleemanalyse maakt de werkgever samen met de werknemer een plan van aanpak. Hierin beschrijven ze wat ze beiden zullen doen om terugkeer naar het werk mogelijk te maken. 

Vervolgens zullen werkgever en werknemer dit plan van aanpak uitvoeren. Zij zullen minimaal één keer in de zes weken bespreken hoe dit verloopt. Indien nodig stellen zij het plan van aanpak bij.

Week 42: Ziekmelding UWV

Indien de werknemer na 42 weken nog ziek is, moet de werkgever de ziekmelding doorgeven aan het UWV. Het UWV zal hierop een reactie geven met aanwijzingen voor het tweede jaar van de ziekmelding.

Week 46-52: Eerstejaarsevaluatie

Ergens tussen week 46 en week 52 van het verzuim, vindt de eerstejaarsevaluatie plaats. Hierbij evalueren werkgever en werknemer hoe het afgelopen jaar verlopen is en maken zij een plan voor het tweede jaar van het re-integratietraject. Hierbij gebruiken ze ook de input die zij van het UWV ontvangen hebben na de ziekmelding aldaar.

Week 91: Aanvraag WIA-uitkering

Indien er nog geen sprake is van terugkeer naar het werk, vraagt de werkgever voor de werknemer een WIA-uitkering aan bij het UWV. Het UWV zal beoordelen of er voldoende is gedaan door werkgever en werknemer om de terugkeer naar het werk te realiseren. Zo niet, kan het UWV de WIA-uitkering weigeren en de werkgever verplichten het loon te blijven doorbetalen.Dit kan voor maximaal een jaar. Als het UWV oordeelt dat er voldoende is gedaan door werkgever en werknemer, zal er een WIA-keuring plaatsvinden en kan de WIA-uitkering worden toegekend.

Week 104: Start WIA-uitkering

Uiterlijk in week 104 zal het UWV de uitkering al dan niet toekennen. Indien de WIA-uitkering wordt toegekend, hoeft de werkgever niet meer zelf het loon van de werknemer door te betalen.

Welke verantwoordelijkheden hebben werkgever en werknemer?

Werkgever en werknemer hebben beiden de verantwoordelijkheid om alles te doen wat redelijkerwijs in hun macht ligt, om de terugkeer naar werk te bespoedigen. Dit kan ook betekenen dat de werknemer (tijdelijk) ander passend werk moet accepteren. 

Indien werkgever en werknemer het hierover niet eens zijn met elkaar, kunnen zij bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Zowel de werknemer als de werkgever kan dit doen.

Kunnen wij jou helpen?

Tweede spoor, Outplacement, UWV Naar Werk, UWV Werkfit, Arbeidsdeskundig Onderzoek, Loopbaanbegeleiding... alles onder een dak. Natuurlijk kunnen wij jou helpen!
 

Vrijblijvend advies

Loondoorbetaling

De werkgever is verplicht om de eerste twee jaar na de ziekmelding 70% van het loon te blijven doorbetalen. In het eerste jaar geldt dat het bedrag niet onder het minimumloon mag komen. In het tweede jaar mag dit wel. Na twee jaar vervalt deze verplichting, mits de werkgever voldoende heeft gedaan voor het re-integratietraject. De werknemer zal dan een WIA-uitkering ontvangen van het UWV.

 

Indien de werknemer onder de Ziektewet valt, betaalt het UWV 70% van het loon aan de werkgever. Afhankelijk van de CAO moet de werkgever dit zelf nog aanvullen.

Privacywetgeving en re-integratie

Bij re-integratie werken werkgever en werknemer nauw samen om de werknemer zo spoedig mogelijk weer terug te laten keren naar de werkvloer. De werkgever heeft hiervoor een aantal gegevens nodig. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een plan van aanpak of om te bepalen of het loon doorbetaald moet worden. Toch mag de werkgever niet alles vragen en/of registreren, zo bepaalt de privacywet

 

Kort gezegd mag de werkgever alleen noodzakelijke gegevens verwerken, die nodig zijn om te bepalen of en hoe het werk voortgezet kan worden. 

Wat de werkgever wel mag registreren

  • Telefoon- en contactgegevens van de werknemer tijdens de verzuimperiode;
  • Datum van de ziekmelding;
  • Hoe lang de werknemer verwacht dat de ziekteperiode duurt;
  • Welke lopende werkzaamheden en afspraken de werknemer heeft;
  • Of er sprake is van een verkeersongeval, waarbij mogelijk de kosten van het ziekteverzuim en de re-integratie verhaald kunnen worden op de veroorzaker van het ongeval;
  • Of de werknemer onder één van de vier vangnetregelingen valt op grond van de Ziektewet. Dit kan betekenen dat de werkgever het loon van de werknemer niet (geheel) hoeft door te betalen;
  • Of het verzuim het gevolg is van een arbeidsongeval. De werkgever mag echter niet vragen of het verzuim werkgerelateerd is.

Wat de werkgever niet mag registreren

  • Wat de aard is van de ziekte. Ook als de werkgever hiervan wel op de hoogte is, mag hij dit nergens schriftelijk vastleggen;
  • Wat de oorzaak is van de ziekte;
  • Welke functiemogelijkheden en -beperkingen de werknemer heeft. 

Privacy en de bedrijfsarts

Uiteraard heeft de bedrijfsarts wél meer informatie nodig over de aard en de oorzaak van de ziekte en eventuele medische gegevens van de werknemer. Hij of zij zal ook contact onderhouden met de werkgever. De bedrijfsarts heeft echter ook richting de werkgever een geheimhoudingsplicht en mag dus geen medische gegevens delen.

Werkgever en werknemer hebben beiden de verantwoordelijkheid om alles te doen wat redelijkerwijs in hun macht ligt, om de terugkeer naar werk te bespoedigen.

Takeaways

  • Wanneer een werknemer langer dan een week of twee ziek is en daardoor verzuimt, wordt een re-integratietraject gestart. 
  • Re-integreren kan bij de huidige werkgever (re-integratie eerste spoor), maar ook bij een andere werkgever of als zelfstandig ondernemer (re-integratie tweede spoor). 
  • De Wet verbetering poortwachter beschrijft welke stappen er op welk moment ondernomen dienen te worden door de werkgever en de werknemer bij ziekteverzuim.
  • Werkgever en werknemer hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de re-integratie zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Indien dit spaak loopt, kan het UWV om hulp worden gevraagd.
  • De eerste twee jaar na ziekmelding moet de werkgever het loon van de werknemer voor 70% doorbetalen, tenzij er sprake is van een uitzondering. Na twee jaar zal de werknemer al dan niet een WIA-uitkering toegekend krijgen.
  • Tijdens het re-integratietraject dient er rekening gehouden te worden met de privacy van de werknemer. Dit betekent dat werkgever niet zomaar alles mag vragen en registreren.

 

Misschien ook interessant

 

Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan uw re-integratie: waar u terecht kunt voor hulp
Re-integratie doet u niet alleen. Sterker nog, uw werkgever speelt een belangrijke rol bij het mogelijk maken van uw re-integratie. Hij heeft hierbij een grote verantwoordelijkheid om u weer aan het werk te helpen. Maar wat als uw werkgever zijn verantwoordelijkheden niet nakomt? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht voor hulp? Lees het in deze nieuwe blog.
Terugkeren in uw eigen functie na ziekte of letsel: wat u moet weten over re-integratie
Na een periode van verzuim op het werk door ziekte of letsel, is het de bedoeling dat u gaat werken aan uw terugkeer naar de werkvloer wanneer u daartoe in staat bent. Hoe dat precies in zijn werk gaat, welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en welke opties er zijn, dat bespreken we in deze blog.
UWV en re-integratie: wat u moet weten als werkgever
Als uw werknemer ziek wordt, bent u als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer tijdens de eerste twee jaar. U krijgt daarbij ook te maken met het UWV. Wat is de rol van het UWV en wanneer komt het UWV in beeld? Dat leest u in deze blog.