Hoe werkt een tweede spoortraject: informatie en tips voor werkgevers

11/08/2023 Preventie & Vitaliteit
Hoe werkt een tweede spoortraject: informatie en tips voor werkgevers

Heeft u een langdurig zieke werknemer die u niet via het eerste spoor kunt laten re-integreren? Dan moet u starten met re-integratie tweede spoor. Wat komt hierbij kijken en hoe maakt u dit tot een succes? Dat leest u hieronder.

Tweede spoor in het kort 

Bij re-integratie tweede spoor gaat u voor uw werknemer op zoek naar een andere werkgever om bij te re-integreren. Re-integratie tweede spoor is aan de orde wanneer re-integratie eerste spoor, dus binnen uw bedrijf, niet tot de mogelijkheden behoort. Dat betekent dat uw werknemer niet terug kan naar zijn oude (al dan niet aangepaste) functie, vanwege fysieke of mentale beperkingen. Ook kunt u de werknemer geen andere passende functie aanbieden binnen uw bedrijf. Om re-integratie dan toch mogelijk te maken voor uw werknemer, moet u op zoek naar een plek bij een andere werkgever. 

Wanneer zet u re-integratie tweede spoor in? 

Een tweedespoortraject kan op verschillende momenten door u worden ingezet, afhankelijk van het verloop van de re-integratie van uw werknemer. Het kan zijn dat u al heel snel tot de conclusie komt dat u geen mogelijkheden heeft om uw werknemer binnen uw eigen bedrijf te laten re-integreren. In de meeste gevallen is dit niet meteen zo duidelijk en wordt een tweedespoortraject pas later gestart. Volgens een onderzoek van het UWV in 2021 werd maar 16% van de tweedespoortrajecten ingezet in het eerste jaar na ziekmelding. 

 

Dat een tweedespoortraject pas vrij laat wordt ingezet, kan verschillende redenen hebben: 

 
  • Het is nog niet goed duidelijk of de werknemer kan re-integreren bij de eigen werkgever. Bijvoorbeeld omdat er onduidelijkheid is over welke functies passend zijn bij de belastbaarheid van uw werknemer.
  • Het ziekteverloop van de werknemer is nogal onvoorspelbaar. Waar het ene moment het eerste spoor een goede optie lijkt, kan het op een ander moment weer compleet onmogelijk blijken. 
  • Re-integratie tweede spoor wordt - bewust of onbewust - uitgesteld, omdat de werkgever een drempel ervaart om dit traject op te starten. Een tweede spoortraject betekent indirect vaak een ‘mislukt’ eerstespoortraject en dat kan een gevoel van falen teweegbrengen, voornamelijk bij de werknemer. De werkgever probeert dit te vermijden.

Welke verantwoordelijkheden heeft u als werkgever?

Als werkgever bent u hoofdverantwoordelijke voor het tweedespoortraject als geheel. U neemt het initiatief om het traject op te starten en in goede banen te leiden. U heeft hierbij een aantal verplichtingen. De belangrijkste:

Loondoorbetaling

Ook gedurende re-integratie tweede spoor betaalt u het loon van uw werknemer door. Wettelijk gezien moet u twee jaar lang 70% van het loon doorbetalen, waarbij dit in het eerste jaar niet onder het minimumloon mag uitkomen.

Let op: het kan zijn dat in de van toepassing zijnde cao andere afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het door te betalen loon. Zo is in veel cao’s afgesproken dat u het eerste jaar 100% van het loon doorbetaalt.

Zorgen voor de juiste begeleiding van uw werknemer

U moet als werkgever zorgen dat uw werknemer goede begeleiding krijgt bij de zoektocht naar een andere werkgever. U kunt hierbij denken aan sollicitatiebegeleiding, assessments en loopbaanoriëntatie. Daarnaast kan het zijn dat er een vorm van scholing nodig is om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten voor uw werknemer. U moet deze scholing mogelijk financieren, binnen de kaders van wat redelijk is.

 

Om de juiste begeleiding te kunnen bieden, schakelen werkgevers in de praktijk vaak een re-integratiebureau in. Een re-integratiebureau heeft als het goed is:

  • de benodigde kennis van wet- en regelgeving; 
  • ervaring met begeleiding van werknemers en werkgevers;
  • een goede kennis van de actuele arbeidsmarkt;
  • een breed netwerk van potentiële werkgevers.

Kunnen wij jou helpen?

Tweede spoor, Outplacement, UWV Naar Werk, UWV Werkfit, Arbeidsdeskundig Onderzoek, Loopbaanbegeleiding... alles onder een dak. Natuurlijk kunnen wij jou helpen!
 

Vrijblijvend advies

 

5 tips voor een succesvolle re-integratie tweede spoor

U moet als werkgever natuurlijk allereerst de wet- en regelgeving opvolgen, zoals vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Deze wet- en regelgeving is erop gericht het re-integratietraject efficiënt en succesvol te laten verlopen. Maar daarnaast is er nog een aantal dingen die u kunt doen om de kans op succes te vergroten. We hebben 5 tips voor u:

Laat een arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren

Het is aan te raden een arbeidsdeskundig onderzoek te laten uitvoeren. Dat is een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden voor re-integratie van uw werknemer. De belastbaarheid zoals die is vastgelegd door de bedrijfsarts wordt hierbij als uitgangspunt genomen. Op basis hiervan wordt onderzocht welke functies en werkzaamheden uw werknemer zou kunnen uitvoeren. Gecombineerd met onder andere opleidingsniveau, werkervaring en persoonlijke voorkeuren vormt de arbeidsdeskundige een compleet functieprofiel voor uw werknemer. Uit het onderzoek komt ook een advies over het te volgen re-integratiespoor. Mogelijk blijkt uit het onderzoek zelfs dat u binnen uw bedrijf toch re-integratie mogelijkheden heeft voor uw werknemer. U kunt dan ook het beste een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren al vóórdat u een tweedespoortraject start.

Als de arbeidsdeskundige na het onderzoek een tweede spoor adviseert, maken de resultaten de zoektocht naar een andere werkplek een stuk makkelijker en efficiënter. 

Motiveer uw werknemer

Volgens een onderzoek van het UWV naar re-integratie tweede spoor blijkt dat een positieve houding/positief gedrag van de werknemer veruit de belangrijkste factor is voor succes. Het is dus belangrijk om oog te hebben voor de beleving van uw werknemer. Dit gaat verder dan ervoor zorgen dat uw werknemer zijn verplichtingen nakomt. Het nakomen van verplichtingen wil nog niet zeggen dat uw werknemer ook daadwerkelijk gemotiveerd is om het tweede spoor tot een succes te maken. Luister goed naar de wensen, interesses en behoeften van uw werknemer. Probeer erachter te komen wat hem drijft en welke zaken juist obstakels vormen. U kunt dit zelf doen, maar u kunt ook een re-integratiebureau inschakelen om uw werknemer te begeleiden.

Vergroot de belastbaarheid van uw werknemer

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat voldoende belastbaarheid de op één na grootste factor is in het behalen van succes bij re-integratie tweede spoor. Het is daarom goed om ernaar te streven de belastbaarheid van uw werknemer te vergroten. Dit kunt u bereiken door bijvoorbeeld stages, vrijwilligerswerk, proefplaatsingen of werkervaringsplekken in te zetten. 

Houd de relatie met uw werknemer goed

Op nummer drie van de belangrijkste factoren tot succes staat een goede relatie en contacten tussen de werkgever en de werknemer. Vaak verwatert het contact tussen werkgever en werknemer bij een tweedespoortraject. Zeker als de werknemer al ruim een jaar ziek is. U heeft ondertussen een bedrijf te leiden en contact onderhouden met uw zieke werknemer schiet er makkelijk bij in. Toch is het de moeite waard hier tijd en energie in te blijven steken, omdat het de kans op een succesvolle re-integratie aanzienlijk vergroot.

Geef ruimte aan emoties en (rouw)verwerking

Het omgaan met ziekte en re-integratie kan voor uw werknemer mentaal erg zwaar zijn, zeker wanneer er sprake is van re-integratie tweede spoor. Uw werknemer heeft mogelijk een zware ziekteperiode doorgemaakt en heeft vervolgens te maken met beperkingen als gevolg daarvan. Daarbovenop moet hij nu afscheid gaan nemen van zijn vertrouwde baan, werkgever en collega’s. Om nog niet te spreken over de onzekerheid die (het zoeken naar) een nieuwe baan met zich meebrengt. 


Het is erg belangrijk om dit alles een plek te geven binnen het re-integratietraject, het liefst zo vroeg mogelijk. U kunt interventies doen gericht op (rouw)verwerking om uw werknemer te ondersteunen. Geef hier ruimte en tijd voor, zodat uw werknemer op een gezonde manier tot acceptatie kan komen en kan gaan nadenken over zijn toekomst. Een re-integratiebureau kan u hierbij helpen.

Het omgaan met ziekte en re-integratie kan voor uw werknemer mentaal erg zwaar zijn, zeker wanneer er sprake is van re-integratie tweede spoor.

Take-aways

  • Re-integratie tweede spoor zet u in als u (waarschijnlijk) geen mogelijkheden hebt om uw werknemer bij uw bedrijf te laten re-integreren. 
  • Re-integratie tweede spoor moet opgestart worden tussen 8 en 52 weken na de ziekmelding.
  • Als werkgever bent u hoofdverantwoordelijk voor het traject en zorgt u voor de juiste begeleiding van uw werknemer. U betaalt ook het loon van uw werknemer door. 
  • Een arbeidsdeskundig onderzoek kan helpen in kaart te brengen welk spoor passend is voor uw werknemer. Het geeft ook een duidelijk profiel van eventuele passende functies. 
  • Een positieve houding van uw werknemer ten opzichte van het re-integratietraject is essentieel. Probeer daarom te achterhalen hoe u uw werknemer kunt motiveren.
  • Door de belastbaarheid van uw werknemer te vergroten, vergroot u de kans op succes. U doet dit bijvoorbeeld door een werkervaringsplek in te zetten.
  • Het is belangrijk de relatie en het contact met uw werknemer te onderhouden tijdens het re-integratietraject. Ook dit vergroot de kans op succes.
  • Een tweede spoor re-integratietraject kan heftige emoties met zich meebrengen voor uw werknemer. Creëer ruimte en tijd om dit te verwerken. 

 

Misschien ook interessant

 

Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan uw re-integratie: waar u terecht kunt voor hulp
Re-integratie doet u niet alleen. Sterker nog, uw werkgever speelt een belangrijke rol bij het mogelijk maken van uw re-integratie. Hij heeft hierbij een grote verantwoordelijkheid om u weer aan het werk te helpen. Maar wat als uw werkgever zijn verantwoordelijkheden niet nakomt? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht voor hulp? Lees het in deze nieuwe blog.
Terugkeren in uw eigen functie na ziekte of letsel: wat u moet weten over re-integratie
Na een periode van verzuim op het werk door ziekte of letsel, is het de bedoeling dat u gaat werken aan uw terugkeer naar de werkvloer wanneer u daartoe in staat bent. Hoe dat precies in zijn werk gaat, welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en welke opties er zijn, dat bespreken we in deze blog.
UWV en re-integratie: wat u moet weten als werkgever
Als uw werknemer ziek wordt, bent u als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer tijdens de eerste twee jaar. U krijgt daarbij ook te maken met het UWV. Wat is de rol van het UWV en wanneer komt het UWV in beeld? Dat leest u in deze blog.