Werkhervattingskas voor kleine werkgevers: regels en verplichtingen

03/03/2023 Preventie & Vitaliteit
Werkhervattingskas voor kleine werkgevers: regels en verplichtingen

Heeft uw bedrijf een totale loonsom van minder dan €905.000? Dan wordt u in 2023 door het UWV aangemerkt als kleine werkgever. Dit heeft invloed op uw gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Waar moet u als kleine werkgever rekening mee houden?

De werkhervattingskas in het kort

De werkhervattingskas is onderdeel van de werknemersverzekeringen. Vanuit de werkhervattingskas worden de uitkeringen van (ex-)werknemers in de Ziektewet (ZW) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) betaald. 

 

Alle werkgevers die deelnemen aan de publieke werknemersverzekeringen betalen een gedifferentieerde premie Whk aan de Belastingdienst. Deze premie bestaat uit twee onderdelen, die los van elkaar vastgesteld worden: 

 
  • Premie WGA
  • Premie ZW
 

Elke werkgever betaalt een eigen premiepercentage, dat door het UWV wordt vastgesteld op basis van drie parameters: de totale loonsom, de sectorale premie en de uitbetaalde ZW- en WGA-uitkeringen. 

Op welke uitkeringen is de werkhervattingskas van toepassing?

Zoals gezegd is de werkhervattingskas van toepassing op twee uitkeringen. De totale premie die u betaalt, is de optelsom van de premie WGA en de premie ZW.



 

WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)

Heeft betrekking op werknemers die gedeeltelijk (35-80%) of volledig (80-100%) maar niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

ZW (Ziektewet)

Is van toepassing op verschillende groepen (ex-)werknemers, zoals uitzendkrachten of werknemers van wie het contract afloopt tijdens hun ziekteperiode.

 

De WGA is onderdeel van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Onder de WIA valt ook nog de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Deze is van toepassing op werknemers die volledig (80-100%) en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. De werkhervattingskas heeft geen betrekking op de IVA; hier betaalt u dan ook geen premie voor.

De werkhervattingskas voor kleine werkgevers

Om de gedifferentieerde premie Whk te bepalen, maakt het UWV gebruik van drie parameters.  

 
  • De totale loonsom van het bedrijf. Op basis hiervan wordt u ingedeeld als kleine, middelgrote of grote werkgever. Dit wordt bepaald op basis van het gemiddelde premieplichtige loon van alle werknemers in Nederland. De indeling ziet er als volgt uit: 
 
 

Totale loonsom

Kleine werkgever

Tot 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon

Middelgrote werkgever

25 tot 100 keer het gemiddelde premieplichtige loon

Grote werkgever

Meer dan 100 keer het gemiddelde premieplichtige loon

 
  • De sectorale premie. Voor iedere sector wordt jaarlijks een premiepercentage vastgesteld, gebaseerd op het gemiddelde bedrag aan uitkeringen in de sector. Het UWV hanteert 69 sectoren, die ieder hun eigen percentage toegekend krijgen. Iedere sector krijgt een eigen premiepercentage voor de WGA en een eigen premiepercentage voor de ZW.
 
  • Uitbetaalde ZW- en WGA-uitkeringen. De premiepercentages worden gebaseerd op de gegevens van twee jaar geleden. Bij middelgrote en grote werkgevers wordt er ook naar de cijfers van twee jaar ervoor gekeken binnen het bedrijf zelf. Dit wordt meegenomen in de berekening van het premiepercentage. Op basis hiervan kunnen werkgevers een individuele korting of opslag op het gemiddelde premiepercentage krijgen. Hierbij worden minimum en maximum premiepercentages gehanteerd.

De premiebepaling Whk voor kleine werkgevers

Om te bepalen of u een kleine, middelgrote of grote werkgever bent, wordt er dus gekeken naar de totale loonsom van uw bedrijf. De cijfers worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2023 is het gemiddelde premieplichtige loon vastgesteld op €36.200. De indeling ziet er daarom als volgt uit:



 
 

Totale loonsom

Kleine werkgever

Tot € 905.000 

Middelgrote werkgever

€ 905.000 - € 3.620.000

Grote werkgever

Meer dan € 3.620.000

 

Het gemiddelde premieplichtige loon is in 2023 gestegen. In 2022 was dit nog €35.300. De grens tussen kleine en middelgrote werkgever lag toen dus nog een stuk lager: op €882.500 (25 x €35.300). Dat betekent dat u dit jaar als werkgever meer kans heeft om als kleine werkgever ingedeeld te worden. 

 

Voor kleine werkgevers geldt dat alleen de sectorale premiepercentages worden toegepast. Er wordt dus niet gekeken naar individuele bedrijfsgegevens over uitbetaalde uitkeringen. Kleine werkgevers kunnen dan ook geen individuele premieverhoging of -verlaging krijgen.. 

 

De sectorale premiepercentages worden vastgesteld op basis van de uitkeringsgegevens binnen de sector. De premiepercentages voor de WGA en de ZW worden apart van elkaar vastgesteld. Door de Belastingdienst wordt u in een sector ingedeeld, op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel. Per sector kunnen de premiepercentages behoorlijk verschillen. Controleer daarom altijd goed of u in de juiste sector bent ingedeeld. 

U vindt de premiepercentages per sector hier.

Welke verplichtingen heeft u?

Als werkgever heeft u een aantal verplichtingen wanneer u een zieke of arbeidsongeschikte werknemer heeft. Deze verplichtingen zijn er voornamelijk op gericht om de kosten voor uitkeringen - en daarmee de premiepercentages - laag te houden. 

 

U heeft als werkgever de verplichting om alles te doen wat redelijkerwijs binnen uw macht ligt om uw zieke werknemer zo spoedig mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: 

 
  • in de oorspronkelijke functie van de werknemer voordat hij/zij ziek werd; 
  • in een andere functie binnen uw bedrijf;
  • bij een andere werkgever;
  • als zelfstandig ondernemer.

Aangepast werk bieden

Het kan ook betekenen dat de werkzaamheden van de werknemer (tijdelijk) moeten worden aangepast. U bent als werkgever verplicht om er alles aan te doen om aangepast werk te vinden voor uw werknemer. Afhankelijk van het ziektebeeld van uw werknemer kunt u bij aangepast werk bijvoorbeeld denken aan: 

 
  • flexibiliteit in werktijden; 
  • minder uren werken; 
  • aanpassingen aan de werkplek.

Wet verbetering poortwachter

Bovendien heeft u als werkgever de verplichting om de stappen te volgen die zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Deze stappen dient u samen met uw werknemer te volgen in de eerste twee jaar nadat de werknemer zich heeft ziekgemeld. Na twee jaar beoordeelt het UWV of alle nodige stappen zijn ondernomen en of u als werkgever voldoende uw best heeft gedaan om uw werknemer te laten re-integreren. Alleen dan wordt de WIA-uitkering toegekend. 

Twee jaar loon doorbetalen

In principe moet u de eerste twee jaar dat uw werknemer ziek is, het loon voor 70% doorbetalen. Dit percentage kan hoger zijn, afhankelijk van de geldende cao. Dit geldt voor werknemers die een vast contract hebben. Voor werknemers met een tijdelijk contract geldt dat u ze doorbetaalt tot hun contract afloopt. 

Er zijn een aantal uitzonderingen: 

 
  • Werknemers die onder de no-riskpolis vallen;
  • Werknemers die ziek zijn door zwangerschap of bevalling;
  • Werknemers die ziek zijn door orgaandonatie. 
 

Deze groepen werknemers hebben recht op een Ziektewet-uitkering.

Kunnen wij jou helpen?

Tweede spoor, Outplacement, UWV Naar Werk, UWV Werkfit, Arbeidsdeskundig Onderzoek, Loopbaanbegeleiding... alles onder een dak. Natuurlijk kunnen wij jou helpen!
 

Vrijblijvend advies

Eigenrisicodragerschap voor kleine werkgevers

U bent als werkgever niet verplicht om deel te nemen aan de publieke werknemersverzekeringen. U kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager te worden. In dat geval betaalt u geen gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas.

Wat is eigenrisicodragerschap? 

Als eigenrisicodrager betaalt u zelf de uitkering van uw werknemer en bent u zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer. Aan de andere kant betaalt u minder premie en kunt u meer invloed uitoefenen op het beleid en de re-integratie van uw werknemer. U neemt als het ware een groot deel van de rol van het UWV over. 

U kunt eigenrisicodrager worden voor zowel de WGA als de ZW. 

Is eigenrisicodragerschap verstandig voor kleine werkgevers? 

Eigenrisicodrager worden kent voor- en nadelen. Voordelen kunnen bijvoorbeeld zijn: 

 
  • U betaalt minder premie aan het UWV;
  • U houdt zelf controle over verzuimpreventie, -begeleiding en re-integratie van uw zieke werknemers;
  • U bespaart wellicht wat geld, dat u kunt investeren in bijvoorbeeld een vitaliteitsbeleid. 
 

Er zijn echter ook wat nadelen:

  • U moet uw HR-takenpakket flink uitbreiden; 
  • U heeft nooit 100% zekerheid over de toekomstige kosten voor eventuele zieke of arbeidsongeschikte medewerkers.
 

Over het algemeen geldt dat bovengenoemde nadelen voor kleine werkgevers relatief zwaarder wegen dan voor (middel)grote werkgevers. Uiteraard is de keuze ook voor een deel afhankelijk van de hoogte van de premie Whk binnen uw sector. Over het algemeen geldt dat eigenrisicodragerschap gunstig is wanneer het verzuim laag is en de premies hoog.


Lees hier meer over eigenrisicodragerschap.
U heeft dit jaar meer kans om als kleine werkgever ingedeeld te worden.

Takeaways

  • De gedifferentieerde premie Whk bestaat uit de premie WGA en de premie ZW.
  • Voor iedere werkgever wordt een premie op maat berekend door de Belastingdienst.
  • Kleine werkgevers betalen alleen de sectorale premie.
  • Wanneer u een zieke werknemer heeft, moet u in principe de eerste twee jaar 70% van het loon doorbetalen.
  • Van u als werkgever wordt verwacht dat  er alles aan doet om uw werknemer zo spoedig mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dat kan bij uw eigen bedrijf zijn of ergens anders.
  • U bent niet verplicht om deel te nemen aan de publieke werknemersverzekeringen. U kunt er ook voor kiezen eigenrisicodrager te worden. Voor kleine werkgevers is het risico hiervan relatief groter dan voor (middel)grote werkgevers.

 

Misschien ook interessant

 

Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan uw re-integratie: waar u terecht kunt voor hulp
Re-integratie doet u niet alleen. Sterker nog, uw werkgever speelt een belangrijke rol bij het mogelijk maken van uw re-integratie. Hij heeft hierbij een grote verantwoordelijkheid om u weer aan het werk te helpen. Maar wat als uw werkgever zijn verantwoordelijkheden niet nakomt? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht voor hulp? Lees het in deze nieuwe blog.
Terugkeren in uw eigen functie na ziekte of letsel: wat u moet weten over re-integratie
Na een periode van verzuim op het werk door ziekte of letsel, is het de bedoeling dat u gaat werken aan uw terugkeer naar de werkvloer wanneer u daartoe in staat bent. Hoe dat precies in zijn werk gaat, welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en welke opties er zijn, dat bespreken we in deze blog.
UWV en re-integratie: wat u moet weten als werkgever
Als uw werknemer ziek wordt, bent u als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer tijdens de eerste twee jaar. U krijgt daarbij ook te maken met het UWV. Wat is de rol van het UWV en wanneer komt het UWV in beeld? Dat leest u in deze blog.