Het laatste Arbo nieuws

De laatste arbo trends, nieuws en tips om uw bedrijf beter, fijner en winstgevender te maken.

GoingConcern
Korte Motivatiebrief Voorbeeld: Maak indruk in weinig woorden
25/4/2024 Beleid
Een korte motivatiebrief is essentieel voor een effectieve sollicitatie. Door een motivatiebrief te personaliseren en te focussen op kernpunten, onderscheid je jezelf direct van andere kandidaten. Werkgevers ontvangen talloze sollicitaties en besteden vaak maar kort tijd aan elke brief. Een gepersonaliseerde, bondige motivatiebrief die snel de aandacht trekt en vasthoudt, verhoogt aanzienlijk je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Dit artikel biedt je praktische tips om met een minimale hoeveelheid woorden een maximale impact te maken.
Gratis CV Maken en Downloaden: Een helder stappenplan
03/4/2024 Beleid
Een krachtig CV is onmisbaar in je zoektocht naar een nieuwe baan. Het vormt de eerste indruk die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Daarom is het belangrijk om een CV samen te stellen dat niet alleen jouw vaardigheden en ervaringen weerspiegelt, maar ook opvalt tussen de stapel. Het goede nieuws? Je hoeft hier niet voor in de buidel te tasten. Met de juiste aanpak en tools kun je volledig gratis een professioneel CV maken en downloaden. In deze tijd, waar elke vacature talloze reacties uitlokt, kan een goed vormgegeven en inhoudelijk sterk CV het verschil maken tussen een uitnodiging voor een gesprek of een afwijzing. Een sterk CV toont aan dat je de moeite en tijd hebt genomen om jezelf op een professionele manier te presenteren. Het bewijst dat je jouw carrière serieus neemt en bereid bent om die extra stap te zetten. En het mooie is, je hebt geen dure software of designer nodig om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn genoeg gratis online tools en templates beschikbaar die je helpen om een mooi CV te creëren dat jouw kwaliteiten op de beste manier naar voren brengt. Zo maken we samen de weg vrij naar jouw volgende professionele avontuur, zonder dat het je ook maar iets kost. Laten we die kans grijpen.
Re-integratie 2e Spoor: Niet altijd verplicht, maar wel met voorwaarden
12/2/2024 Beleid
In de complexe wereld van arbeidsongeschiktheid en re-integratieprocessen, heerst er vaak onduidelijkheid over de verplichtingen en flexibiliteiten binnen het 2e spoor traject. Recente discussies suggereren dat re-integratie in het tweede spoor niet langer een harde verplichting zou zijn. Deze interpretatie vereist echter een gedetailleerde duiding om misverstanden en de potentiële risico's van niet-naleving te voorkomen.
Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan uw re-integratie: waar u terecht kunt voor hulp
Re-integratie doet u niet alleen. Sterker nog, uw werkgever speelt een belangrijke rol bij het mogelijk maken van uw re-integratie. Hij heeft hierbij een grote verantwoordelijkheid om u weer aan het werk te helpen. Maar wat als uw werkgever zijn verantwoordelijkheden niet nakomt? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht voor hulp? Lees het in deze nieuwe blog.
Terugkeren in uw eigen functie na ziekte of letsel: wat u moet weten over re-integratie
Na een periode van verzuim op het werk door ziekte of letsel, is het de bedoeling dat u gaat werken aan uw terugkeer naar de werkvloer wanneer u daartoe in staat bent. Hoe dat precies in zijn werk gaat, welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en welke opties er zijn, dat bespreken we in deze blog.
UWV en re-integratie: wat u moet weten als werkgever
Als uw werknemer ziek wordt, bent u als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer tijdens de eerste twee jaar. U krijgt daarbij ook te maken met het UWV. Wat is de rol van het UWV en wanneer komt het UWV in beeld? Dat leest u in deze blog.
Rechten en plichten van werknemers bij re-integratie
Wanneer u re-integreert na een periode van ziekte vraagt u zich wellicht af wat er precies van u verwacht wordt, waar u wel en niet mee akkoord moet gaan en welke mogelijkheden u heeft. In deze blog nemen we de rechten en plichten die u heeft als werknemer door.
Re-integratie bij een andere werkgever: wat u moet weten
27/10/2023 Beleid
Re-integratie speelt een cruciale rol in de arbeidsmarkt, vooral wanneer een werknemer na een lange afwezigheid, zoals door ziekte of letsel, weer aan het werk wil. Het is niet alleen een proces om de werknemer terug te krijgen in de arbeidswereld, maar het is ook een kans om de werknemer een nieuwe start te geven, vaak met hernieuwde energie en perspectief. Het belang van re-integratie kan niet worden onderschat, omdat het bijdraagt aan zowel het welzijn van de werknemer als aan de economische productiviteit. Echter, er zijn momenten waarop re-integreren bij de huidige werkgever niet mogelijk of wenselijk is. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren zoals de aard van de functie, de behoeften van de organisatie of zelfs de voorkeur van de werknemer. In dergelijke gevallen komt het concept van re-integratie bij een andere werkgever in beeld. Dit biedt een alternatief pad voor de werknemer om terug te keren naar de arbeidsmarkt in een nieuwe omgeving, wat soms gunstiger kan zijn voor hun algehele herstel en groei.
Wat als uw werkgever uw re-integratie belemmert: uw rechten en opties
Bij een re-integratietraject horen een aantal rechten en plichten, zowel voor u als voor uw werkgever. Indien u beiden uw verplichtingen nakomt, zal dit uw re-integratie bespoedigen. Een re-integratietraject kan echter ingewikkeld zijn en gepaard gaan met hevige emoties, zowel van uw kant als van die van uw werkgever. Er kan dan ook gemakkelijk een arbeidsconflict ontstaan, waarbij u van mening bent dat uw werkgever de verplichtingen richting u niet nakomt. Welke rechten heeft u in dat geval en wat kunt u doen om uw situatie te verbeteren?
Hoe werkt re-integratie bij een andere werkgever?
Re-integreren na een periode van ziekteverzuim gebeurt vaak bij uw eigen werkgever. Maar wist u dat het ook mogelijk is om te re-integreren bij een andere werkgever? Dit wordt re-integratie tweede spoor genoemd. Het wordt ingezet als u, om wat voor reden dan ook, bij uw eigen werkgever geen goede mogelijkheid heeft om te re-integreren. In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over re-integratie bij een andere werkgever.
Wat te doen bij een conflict met uw werknemer tijdens de re-integratie?
Een re-integratietraject is bedoeld om uw werknemer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat zowel u als uw werknemer zich zo veel mogelijk inspannen om dit te bewerkstelligen. Maar dit wordt erg lastig als u en uw werknemer in een conflict belanden tijdens de re-integratie. Hoe ontstaan conflicten tijdens de re-integratie en wat kunt u dan het beste doen? We bespreken het in deze blog.
De rol van de werkgever bij re-integratie: wat zijn de verplichtingen?
Als werkgever krijgt u vroeg of laat te maken met een langdurig zieke werknemer die moet re-integreren. U bent als werkgever degene die moet zorgen dat dit goed verloopt en dat alle nodige stappen worden doorlopen. Het niet nakomen van de verplichtingen kan vervelende gevolgen hebben. Bent u goed op de hoogte van uw plichten bij re-integratie?