Het laatste Arbo nieuws

De laatste arbo trends, nieuws en tips om uw bedrijf beter, fijner en winstgevender te maken.

Going Concern
De rol van de werkgever bij re-integratie: wat zijn de verplichtingen?
Als werkgever krijgt u vroeg of laat te maken met een langdurig zieke werknemer die moet re-integreren. U bent als werkgever degene die moet zorgen dat dit goed verloopt en dat alle nodige stappen worden doorlopen. Het niet nakomen van de verplichtingen kan vervelende gevolgen hebben. Bent u goed op de hoogte van uw plichten bij re-integratie?
Re-integratie na een burn-out: tips voor werkgevers
Ongeveer 1,3 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-out klachten: dat komt neer op 17% van alle werknemers. Zo bleek in 2022 uit onderzoek van TNO. In 2021 werd er zo’n 11 miljoen dagen verzuimd met werkstress als reden. In 2020 kostte verzuim wegens werkstress werkgevers €2,8 miljard. Burn-outs zijn een serieus en groeiend probleem voor zowel werknemers als werkgevers en zorgen voor veel verzuim. Hoe zorgt u na een periode van (langdurig) verzuim door burn-outklachten voor een succesvolle werkhervatting van uw werknemer?
Hoe kan een re-integratiebureau u helpen bij uw terugkeer naar werk?
Er komt veel op u af als u moet gaan werken aan re-integratie na een lange periode van ziekteverzuim. Er zijn zoveel opties, regels en wetten dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is één van de redenen dat veel werkgevers en ook werknemers een re-integratiebureau benaderen om hen hierbij te ondersteunen. Maar op welke manier helpt een re-integratiebureau u bij het realiseren van uw werkhervatting?
Re-integratie tweede spoor: hoe maakt u het tot een succes?
Re-integratie tweede spoor is voor veel werkgevers en werknemers vrij onbekend - en daarmee vaak onbemind. Echter, tweede spoor biedt vele mogelijkheden voor zowel de werkgever als werknemer, mits het op een goede en efficiënte manier wordt ingezet. Lees in deze blog hoe u als werkgever re-integratie tweede spoor succesvol maakt voor zowel u als uw werknemer.
Win-win: hoe werkgevers en werknemers kunnen profiteren van re-integratie tweede spoor
Bij re-integratie van een zieke werknemer wordt - logischerwijs - vaak gedacht aan re-integratie bij de eigen werkgever: re-integratie eerste spoor. Dit heeft in eerste instantie ook de voorkeur. Maar als dit om wat voor reden dan ook niet lukt, moet er gekeken worden naar mogelijkheden om te re-integreren bij een andere werkgever: re-integratie tweede spoor. Dit kan onterecht het gevoel geven van een ‘gefaalde’ re-integratie. Maar wat veel werkgevers en werknemers zich niet realiseren, is dat re-integratie tweede spoor vele voordelen kan hebben. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Hoe kunnen werkgevers en werknemers profiteren van re-integratie tweede spoor?
Spoor 2 re-integratie: hoe begeleidt u uw werknemer op de beste manier?
Bij re-integratie via het tweede spoor zet u in op re-integratie van uw werknemer bij een andere werkgever. Dit wordt ingezet wanneer u zelf geen mogelijkheden heeft om uw werknemer een passende functie aan te bieden binnen uw eigen bedrijf. Bij re-integratie tweede spoor heeft u als werkgever een aantal verplichtingen waar u aan moet voldoen. Maar u kunt meer doen om uw werknemer op de beste manier te begeleiden.
Re-integratie tweede spoor: welke verplichtingen heeft u als werknemer?
Re-integratie tweede spoor is een belangrijk proces voor werknemers die om gezondheidsredenen niet meer in staat zijn om hun huidige functie uit te voeren, maar wellicht elders binnen of buiten het bedrijf kunnen werken.
Hoe werkt een tweede spoortraject: informatie en tips voor werkgevers
Heeft u een langdurig zieke werknemer die u niet via het eerste spoor kunt laten re-integreren? Dan moet u starten met re-integratie tweede spoor. Wat komt hierbij kijken en hoe maakt u dit tot een succes? Dat leest u hieronder.
Tweede spoor re-integratie: een stappenplan voor een succesvolle werkhervatting
Heeft uw werkgever geen mogelijkheden om u bij hem te laten re-integreren? Dan biedt re-integratie tweede spoor uitkomst. Hoe ziet re-integratie tweede spoor eruit en hoe maakt u het tot een succes? Dat bespreken we in deze blog.
De kosten van re-integratie tweede spoor
Ziekteverzuim onder werknemers kost u als werkgever een hoop geld, zeker wanneer er sprake is van langdurig verzuim. Gemiddeld kost een langdurig zieke werknemer in Nederland zo’n €260 per dag. Dat bedrag is opgebouwd uit een aantal kostenposten die horen bij ziekteverzuim. Re-integratie is daar een van. De kosten voor re-integratie lopen per situatie nogal uiteen. Ze zijn onder andere afhankelijk van de gezondheidssituatie van uw werknemer, maar ook van het spoor dat u kiest: re-integratie eerste of tweede spoor. In deze blog bespreken we de kosten van re-integratie tweede spoor: welke kosten kunt u verwachten en welke afwegingen dient u te maken?
Een eigen bedrijf starten tijdens 2e spoor re-integratie: hoe werkt dat?
Wanneer u re-integreert na arbeidsongeschiktheid kunt u dat doen bij uw eigen werkgever of, indien dat geen optie is, bij een andere werkgever. Maar wist u dat u er ook voor kunt kiezen om te re-integreren als zelfstandig ondernemer? In plaats van solliciteren op vacatures, gaat u werken aan het opstarten van uw eigen bedrijf. Hoe dat werkt leest u in deze blog.
Welke rol speelt het UWV bij uw re-integratie spoor 2?
Re-integratie via het tweede spoor pakt u in principe op samen met uw werkgever en de bedrijfsarts. Welke rol speelt het UWV hier precies bij? Lees het hieronder.