Het laatste Arbo nieuws

De laatste arbo trends, nieuws en tips om uw bedrijf beter, fijner en winstgevender te maken.

Going Concern
De voordelen van een werkervaringsplek tijdens 2e spoor re-integratie
Binnen re-integratie tweede spoor wordt u begeleid naar ander werk bij een nieuwe werkgever. Het tweede spoor volgt logischerwijs als re-integratie eerste spoor niet mogelijk is gebleken. Nadat u ziek thuis heeft gezeten en weer (gedeeltelijk) hersteld wordt in overleg met de bedrijfsarts gekeken of u weer terug kunt op uw oude werkplek. Misschien heeft u aanpassingen nodig of misschien kunt een andere functie binnen het bedrijf krijgen die beter past bij wat u nog kunt doen. Als blijkt dat bij uw werkgever geen geschikte werkplek is dan moet verder worden gekeken. Bij een andere werkgever zijn wellicht meer mogelijkheden voor een passende werkplek en bijbehorende functie.
Kosten verminderen als eigenrisicodrager voor WGA-uitkering
Eigenrisicodrager bij de uitkering Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten(WGA) worden kan voor werkgevers interessant zijn. Werkgevers moeten denken aan de continuïteit en winstgevendheid van hun onderneming of organisatie. Kosten verminderen is daarbij een belangrijk instrument. Kosten verminderen als eigenrisicodrager bij WGA-uitkering is dan ook een interessante optie. U bespaart kosten omdat u als werkgever te maken krijgt met alleen de werkelijk gemaakte kosten bij langdurig verzuim. Zeker als u in een branche actief bent waar de UWV premies relatief hoog liggen omdat u veel werknemers heeft die tijdelijke contracten hebben. Als eigenrisicodrager voor de WGA heeft u meer grip op de situatie van (ex-) werknemers die ziek zijn en niet meer terugkeren.
Wat is outplacement en hoe verloopt het?
Begint u aan een outplacementtraject? En bent u benieuwd hoe zo’n traject verloopt, en waar u op moet letten? In dit artikel bespreken we wat outplacement inhoudt en wat u kunt verwachten tijdens het proces. Van de voordelen tot de uitdagingen, en hoe u kunt zorgen dat u de begeleiding krijgt die u nodig heeft.
De Werkhervattingskas: Wat houdt het in?
Indien u geen eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet en/of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, dan krijgt u als werkgever te maken met de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Maar wat is dit precies? Waarop is de premie gebaseerd? En zijn er nog andere opties?
De uitdagingen bij een outplacement traject voor de werkgever
Start u met een outplacementtraject voor uw werknemer en bent u benieuwd welke uitdagingen u kunt verwachten? Of loopt u tegen obstakels aan binnen het outplacement traject? In dit artikel leest u wat u moet doen indien u geen werk voor uw werknemer kan vinden, of het contact met uw werknemer stroef verloopt. En wat voor mogelijkheden er zijn wanneer het outplacement traject een stuk langer duurt dan verwacht. We bespreken hoe u deze uitdagingen tegemoet kunt komen en op de meest effectieve manier op kunt lossen.
Welke verantwoordelijkheden heeft u als eigenrisicodrager bij re-integratie?
Overweegt u om eigenrisicodrager te worden bij re-integratie, maar is het u nog niet helemaal duidelijk wat dit precies inhoudt? Welke voor- en nadelen heeft het? Welke soorten eigenrisicodragerschap zijn er eigenlijk? En welke verantwoordelijkheden brengen deze met zich mee voor u als werkgever? In deze blog proberen we u antwoorden te geven op deze belangrijke vragen en hopen we de keuze voor u iets makkelijker te maken.
Is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig bij burnout van mijn werknemer?
06/7/2022 Beleid
Vraagt u zich af of u een arbeidsdeskundig onderzoek bij de burn-out van uw werknemer in moet zetten? Natuurlijk is bekend dat een burn-out een ontzettend lange re-integratie kan betekenen. Een proces dat vermoeiend is voor uw werknemer, maar ook voor u. Met een arbeidsdeskundig onderzoek kunt u de beste mogelijkheden tot re-integratie snel en effectief onderzoeken. Wanneer is het beste moment om een AO in te zetten, en wat voor antwoorden kan het u geven? In dit artikel bespreken we wat u kunt verwachten, of een AO de juiste keuze voor uw situatie is, en hoe een AO verloopt.
Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek en hoe verloopt het?
Vraagt u zich af wat een arbeidsdeskundig is en wat het precies inhoudt? En of dit een goede, rendabele keuze is om in te zetten bij de re-integratie van uw werknemer? In dit artikel bespreken we wat u kunt verwachten, hoe het onderzoek verloopt en welke resultaten het oplevert. Ook leest u wanneer en in welke situaties u een AO het beste kunt inzetten om de meeste tijd, energie en kosten te besparen.
Met plezier terug aan het werk met een loopbaanbegeleider
Bent u klaar om terug aan het werk te gaan, maar weet u niet precies welk werk bij u past? Met een loopbaanbegeleider kunt u uitzoeken wat uw sterke en zwakke punten zijn, en of u verborgen talenten heeft die tot nieuw werk kunnen leiden. En zeker niet onbelangrijk, u kunt er goed achter komen welk werk u plezier en voldoening geeft. In dit artikel bespreken we wat u kunt verwachten bij loopbaanbegeleiding en hoe dit proces verloopt. En hoe u uw nieuwe toekomstige werk kunt ontdekken waar u gelukkig van gaat worden.
Heeft u marginale mogelijkheden bij 2e spoor re-integratie?
09/6/2022 Beleid
Vraagt u zich af wat het betekent om marginale mogelijkheden te hebben tijdens uw re-integratie 2e spoor? Indien u denk dat u moeilijk terug aan het werk kunt gaan, of dit nu binnen uw oude werk of binnen nieuw werk is, kan er sprake zijn van marginale mogelijkheden bij 2e spoor. Wat betekent dit voor uw toekomstig werk en uw inkomen? In dit artikel bespreken we de regels, hoe u in aanmerking komt voor een uitkering, en hoe u hiermee kunt omgaan.
Werkgever heeft geen passend werk, wat moet u doen?
Wordt het tijdens de re-integratie duidelijk dat uw werkgever geen passend werk voor u heeft? En vraagt u zich af hoe u toch weer aan het werk kan gaan? In dit artikel gaan we in op wat passend werk precies betekent en wat uw mogelijkheden zijn buiten uw oude bedrijf. Met de juiste begeleiding kunt u uitzoeken welk werk nu écht bij u past en waar u de fijnste nieuwe start kunt maken. Lees verder voor alle informatie en tips die u nodig heeft voor passend werk bij een andere werkgever.
Snelle re-integratie voor uw werknemer met een arbeidsdeskundig onderzoek
Vraagt u zich af welke kant u op moet met uw re-integrerende werknemer? Of lijkt er maar geen schot in de zaak te zitten? Een goede voorbereiding is het halve werk, en voor re-integratie betekent dat een goed uitgevoerd arbeidsdeskundig onderzoek. In dit artikel bespreken we wat u kunt verwachten en wat de regels zijn omtrent het onderzoek. Ook leest u wanneer u het arbeidsdeskundig onderzoek het beste kunt inzetten.
titel tekst
Hulp nodig bij re-integratie? Iedere situatie is uniek. Wij denken graag met je mee over een passende aanpak voor duurzame re-integratie. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.