Het laatste Arbo nieuws

De laatste arbo trends, nieuws en tips om uw bedrijf beter, fijner en winstgevender te maken.

GoingConcern
Werken na een burn-out: tips voor een succesvolle werkhervatting
In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen last van burn-out klachten, zo meldt TNO. 42% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. De burn-out is een veel voorkomende aandoening, die in sommige gevallen tot langdurig verzuim leidt. Herstellen van een burn-out gaat vaak met vallen en opstaan. Het is soms moeilijk in te schatten wanneer het tijd is om weer terug te keren naar de werkvloer. Hoe weet u of u hier klaar voor bent? En welke rol speelt werk bij een succesvol herstel van een burn-out?
Re-integratie op het werk: wat u moet weten en doen
Bent u ziek gemeld en ziet het ernaar uit dat u voorlopig niet in staat bent terug te keren naar de werkvloer? Dan zal uw werkgever samen met u een re-integratietraject starten. Maar hoe ziet dit er precies uit? Wat wordt er van u als werknemer verwacht en wat kunt u van uw werkgever verwachten?
Werken met depressie: hoe keert u terug naar het werk?
We hebben allemaal weleens dagen dat het wat minder gaat. Veel mensen zullen eens een sombere dag hebben of zelfs een aantal sombere dagen achter elkaar. Op die dagen voelt alles wat zwaarder, is het moeilijker om motivatie te vinden en heeft u weinig energie. Kortom, u voelt zich een beetje ‘depri’. Gelukkig blijft dit meestal maar bij een dag of een paar dagen en ziet de wereld er daarna weer een stuk rooskleuriger uit. Maar wat als dit gevoel aanhoudt en u te maken hebt met een echte depressie? Welke invloed heeft dit op uw leven en op uw werk? En als u uitvalt, hoe keert u dan weer terug naar het werk?
Terug naar werk na burn-out herstel
Bent u aan het herstellen van een burn-out? U bent zeker niet de enige. In 2020 hadden volgens TNO ruim 1,2 miljoen werknemers in Nederland last van burn-outklachten. Burn-out kan een ware epidemie worden genoemd, en werkstress een belangrijk arbeidsrisico. Burn-out ontstaat vaak door een lange periode van stress en overspanning. U kunt zich uitgeput en oververmoeid voelen en een reeks aan verschillende klachten krijgen, zoals een slechte concentratie en piekeren, maar ook duizeligheid en hartkloppingen. Vaak ontstaat een burn-out door verschillende factoren. Zowel op uw werk als in uw privésituatie kunnen factoren meespelen die uiteindelijk leiden tot een burn-out.
De voordelen van een werkervaringsplek tijdens 2e spoor re-integratie
Binnen re-integratie tweede spoor wordt u begeleid naar ander werk bij een nieuwe werkgever. Het tweede spoor volgt logischerwijs als re-integratie eerste spoor niet mogelijk is gebleken. Nadat u ziek thuis heeft gezeten en weer (gedeeltelijk) hersteld wordt in overleg met de bedrijfsarts gekeken of u weer terug kunt op uw oude werkplek. Misschien heeft u aanpassingen nodig of misschien kunt een andere functie binnen het bedrijf krijgen die beter past bij wat u nog kunt doen. Als blijkt dat bij uw werkgever geen geschikte werkplek is dan moet verder worden gekeken. Bij een andere werkgever zijn wellicht meer mogelijkheden voor een passende werkplek en bijbehorende functie.
Kosten verminderen als eigenrisicodrager voor WGA-uitkering
Eigenrisicodrager bij de uitkering Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten(WGA) worden kan voor werkgevers interessant zijn. Werkgevers moeten denken aan de continuïteit en winstgevendheid van hun onderneming of organisatie. Kosten verminderen is daarbij een belangrijk instrument. Kosten verminderen als eigenrisicodrager bij WGA-uitkering is dan ook een interessante optie. U bespaart kosten omdat u als werkgever te maken krijgt met alleen de werkelijk gemaakte kosten bij langdurig verzuim. Zeker als u in een branche actief bent waar de UWV premies relatief hoog liggen omdat u veel werknemers heeft die tijdelijke contracten hebben. Als eigenrisicodrager voor de WGA heeft u meer grip op de situatie van (ex-) werknemers die ziek zijn en niet meer terugkeren.
Wat is outplacement en hoe verloopt het?
Begint u aan een outplacementtraject? En bent u benieuwd hoe zo’n traject verloopt, en waar u op moet letten? In dit artikel bespreken we wat outplacement inhoudt en wat u kunt verwachten tijdens het proces. Van de voordelen tot de uitdagingen, en hoe u kunt zorgen dat u de begeleiding krijgt die u nodig heeft.
De Werkhervattingskas: Wat houdt het in?
Indien u geen eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet en/of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, dan krijgt u als werkgever te maken met de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Maar wat is dit precies? Waarop is de premie gebaseerd? En zijn er nog andere opties?
De uitdagingen bij een outplacement traject voor de werkgever
Start u met een outplacementtraject voor uw werknemer en bent u benieuwd welke uitdagingen u kunt verwachten? Of loopt u tegen obstakels aan binnen het outplacement traject? In dit artikel leest u wat u moet doen indien u geen werk voor uw werknemer kan vinden, of het contact met uw werknemer stroef verloopt. En wat voor mogelijkheden er zijn wanneer het outplacement traject een stuk langer duurt dan verwacht. We bespreken hoe u deze uitdagingen tegemoet kunt komen en op de meest effectieve manier op kunt lossen.
Welke verantwoordelijkheden heeft u als eigenrisicodrager bij re-integratie?
Overweegt u om eigenrisicodrager te worden bij re-integratie, maar is het u nog niet helemaal duidelijk wat dit precies inhoudt? Welke voor- en nadelen heeft het? Welke soorten eigenrisicodragerschap zijn er eigenlijk? En welke verantwoordelijkheden brengen deze met zich mee voor u als werkgever? In deze blog proberen we u antwoorden te geven op deze belangrijke vragen en hopen we de keuze voor u iets makkelijker te maken.
Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek en hoe verloopt het?
Vraagt u zich af wat een arbeidsdeskundig is en wat het precies inhoudt? En of dit een goede, rendabele keuze is om in te zetten bij de re-integratie van uw werknemer? In dit artikel bespreken we wat u kunt verwachten, hoe het onderzoek verloopt en welke resultaten het oplevert. Ook leest u wanneer en in welke situaties u een AO het beste kunt inzetten om de meeste tijd, energie en kosten te besparen.
Met plezier terug aan het werk met een loopbaanbegeleider
Bent u klaar om terug aan het werk te gaan, maar weet u niet precies welk werk bij u past? Met een loopbaanbegeleider kunt u uitzoeken wat uw sterke en zwakke punten zijn, en of u verborgen talenten heeft die tot nieuw werk kunnen leiden. En zeker niet onbelangrijk, u kunt er goed achter komen welk werk u plezier en voldoening geeft. In dit artikel bespreken we wat u kunt verwachten bij loopbaanbegeleiding en hoe dit proces verloopt. En hoe u uw nieuwe toekomstige werk kunt ontdekken waar u gelukkig van gaat worden.